04/11/2022
Roularta Printing countert energiecrisis met doorgedreven energie-efficiëntie en duurzame investeringen

De huidige energiecrisis laat zich niet alleen voelen thuis, maar evenzeer in tal van productiebedrijven. Als grootste offsetdrukkerij van België blijft ook Roularta Printing niet gespaard van stijgende prijzen voor gas en elektriciteit. Hoe de drukkerij deze uitdagingen het hoofd biedt? Je leest het in deze blog van Pedro Depoorter, Sales Director België, Roularta Printing.

Wanneer het over doordacht energieverbruik gaat, speelt Roularta Printing al langer een voortrekkersrol. De bedrijfscultuur bij Roularta Printing is sinds jaar en dag doordrongen van een voortdurend streven naar duurzaam gebruik van energie. Zo dateert het eerste duurzaamheidsverslag al van 2006. In 2019 behaalde Roularta Printing als eerste en enige drukkerij in België het ISO 50001-energiecertificaat. Dit certificaat garandeert dat het gevoerde energiebeleid voldoet aan een onafhankelijke, objectieve en internationale norm. Roularta Printing bracht het energieverbruik volledig in kaart en stelde een omvattend energiemanagementsysteem op. In dat energiemanagementsysteem zijn in totaal 14 processen geïdentificeerd, elk waarvoor concrete doelen zijn vooropgesteld. Tegen eind 2023 resulteert dit in een energie-efficiëntiewinst van 9% ten opzichte van 2016. Een concreet voorbeeld is de frequentiesturing op de ventilatoren in de ovens waarbij de ventilatiesnelheid varieert in functie van de temperatuur. Een slimme manier om het energieverbruik significant te reduceren.

De drukkerij plukt vandaag ook de vruchten van een langlopend programma aan duurzame investeringen. Zo investeerde Roularta Printing in een energiezuinige droogoven op de recentste drukpers. Deze hypermoderne droogoven verbruikt tot 40% minder elektriciteit en zorgt voor een reductie in gasverbruik van maar liefst 50%. Dat zijn mooie resultaten en het zal niet verwonderen dat er plannen op tafel liggen om ook de andere drukpersen met dergelijke droogovens uit te rusten.

Verder levert Roularta Printing heel wat inspanningen om eigenhandig energie op te wekken. In 2019 werden maar liefst 1.138 zonnepanelen van 330 wattpiek op het dak van de productiehallen geïnstalleerd. En Roularta Printing gaat vastberaden op de ingeslagen weg verder. Zo staat er een bijkomende installatie aan zonnepanelen op de planning waardoor de totale oppervlakte uitkomt op een impressionante 15.000 m².

De gestelde doelen bereikt Roularta Printing echter niet alleen door processen energiezuiniger te maken en duurzaam te investeren, maar door energiebesparing te verweven in heel de bedrijfsvoering. De productie, de planning, het onderhoud, de aankoop van goederen en diensten, de opleiding van medewerkers… In al deze domeinen wordt het energieaspect steevast in rekening gebracht.

Het mag duidelijk zijn dat Roularta Printing er alles aan doet om de impact van de gestegen energiekost op de prijs van uw drukwerk zo beperkt als mogelijk te houden en de continuïteit van productie te allen tijde te verzekeren. Hebt u hier vragen over? Uw vaste contactpersoon staat voor u klaar met heldere informatie en nuttig advies. Want ons doel blijft ongewijzigd: uw drukwerk piekfijn én op tijd bezorgen. Elke keer opnieuw. Dat is alvast één aspect waarop deze energiecrisis geen impact heeft.

Vragen? Neem contact op
schrijver foto
Pedro Depoorter
Sales Director België, Roularta Printing

De huidige energiecrisis laat zich niet alleen voelen thuis, maar evenzeer in tal van productiebedrijven. Als grootste offsetdrukkerij van België blijft ook Roularta Printing niet gespaard van stijgende prijzen voor gas en elektriciteit. Hoe de drukkerij deze uitdagingen het hoofd biedt? Je leest het in deze blog van Pedro Depoorter, Sales Director België, Roularta Printing.

Deze site is geregistreerd op wpml.org als ontwikkelingssite.