06/09/2023
Een oog voor topkwaliteit

Hendrik Cabbeke houdt als kwaliteitsmanager een stevige vinger aan de pols van de productie bij Roularta Printing. “Ik ben verantwoordelijk voor de kwaliteitsopvolging en de opleiding in de drukkerij en ik werk ook nauw samen met de mensen van de prepress”, schetst Hendrik. “Dagdagelijks volg ik de productie op. Je zal me dus vaak terugvinden tussen de drukpersen.”

Minutieuze opvolging
Met een aardig drukke productieplanning is het van vitaal belang dat de drukpersen zo continu als mogelijk draaien. “We volgen de productie minutieus op. Zo houden we het papier en de papierbreuken nauwgezet in het oog. Een papierbreuk kan al snel leiden tot een stilstand van 45 minuten tot 60 minuten. Het is vaak het gevolg van een papierprobleem (plooien, gaten, fabriekslas,…), maar het kan ook een andere technische oorzaak hebben. Wij gaan steevast op zoek naar de oorzaak en koppelen dit terug met onze leverancier. Op de langere termijn voeren we ook heel wat testen uit om meer structurele problemen op te sporen en op te lossen.”

Een dag uit het leven van…
Hoe ziet de dag van een kwaliteitsmanager bij Roularta Printing eruit? “Het eerste wat ik doe, is de productierapporten voor de verschillende persen van de afgelopen 24 uur inkijken. In deze rapporten staat nauwkeurig genoteerd welke (kwaliteits)problemen er zich hebben voorgedaan. Dat kan gaan om problemen met papier, maar evengoed over moeilijkheden in de drukwerkvoorbereiding. Om 10u is er onze dagelijkse productievergadering. We overlopen de actuele drukplanning en indien nodig verschuiven we orders van de ene drukpers naar de andere. We drukken heel wat commerciële orders en het is niet ongebruikelijk dat de klant ‘goed voor druk’ komt geven aan de pers. In functie daarvan verplaatsen we al eens een order zodat de klant geen drie uur hoeft te wachten alvorens zijn order op de pers komt. We zorgen altijd voor begeleiding door een van onze kwaliteitsverantwoordelijken.” Ook het afhandelen van klachten maakt deel uit van het takenpakket van Hendrik. “Klachten bekijken we altijd ten gronde en op een objectieve manier. We benaderen klachten steevast met positieve houding en proberen er altijd wat van te leren zodat we deze in de toekomst kunnen vermijden.”

En wat maakt werken bij Roularta Printing nu zo bijzonder? “Ik werk al ruim 30 jaar voor Roularta Printing”, vertelt Hendrik enthousiast. “Het beleven, voelen en zien van het gedrukte, tastbare eindresultaat geeft enorm veel voldoening. Daarbij komt dat ik als kwaliteitsmanager met heel veel mensen samen werk en dat maakt het werk heel plezant. Er dienen zich ook voortdurend nieuwe zaken aan. De technologie evolueert continu en we passen constant onze manier van denken en werken aan. Plus, mijn dag is nooit 100% voorspelbaar. Dat maakt het bijzonder boeiend en afwisselend.”

Van heatset naar coldset
Bijzonder trots is Hendrik op de omschakeling van heatset naar coldset voor bepaalde projecten. “De dure gasprijzen waren voor ons een aanleiding om een gedeeltelijke omschakeling naar coldset uit te testen. Dat heeft heel wat voorbereiding gevraagd, maar het resultaat is bijzonder geslaagd. Zo wordt de Krant van West-Vlaanderen al op deze manier gerealiseerd en ook voor een wekelijkse commerciële klant drukken we voortaan in coldset. Deze klant is eveneens heel tevreden over het drukresultaat”

 

Mooi drukwerk leveren
Hendrik onderstreept dat Roularta Printing in de eerste plaats een rasechte kwaliteitsdrukkerij is. “Wij willen mooi drukwerk leveren. Het mag dan zo zijn dat oplagen en volumes afnemen, de mooi afgewerkte luxemagazines zijn een blijver. Mensen kopen dergelijke magazines voor de mooie foto’s en interessante reportages, maar evenzeer voor het gevoel en de beleving van een fysiek, tastbaar product.” Bovendien maakt Roularta Printing deel uit van de overkoepelende Roularta Media Group. “Wij zijn dus geen zuiver commerciële drukkerij die het moet hebben van een continue flow aan retail orders. Wij hebben onze eigen uitgeverij en dat zorgt toch voor een grotere bestaanszekerheid”, besluit Hendrik.

Vragen? Neem contact op
schrijver foto
Hendrik Cabbeke
Afd. hoofd Opleiding & Kwaliteit
Deze site is geregistreerd op wpml.org als ontwikkelingssite.