01/02/2023
Vol vertrouwen het nieuwe jaar in – Vol vertrouwen 2023 in

Over prangende papierschaarste en anticyclische investeringen in energie-efficiëntie. Steven Renders, algemeen directeur bij Roularta Printing, blikt terug op een bewogen 2022 en kijkt vooruit naar een uitdagend 2023.

2022, een jaar met vele uitdagingen
Het afgelopen jaar kenmerkt zich in de eerste plaats door een prangende papierschaarste. Een vier maanden durende staking bij UPM, een van de grootste papierleveranciers, zorgde ervoor dat de papiertoevoer wereldwijd haperde. “Roularta Printing is hier eigenlijk zonder problemen doorgefietst”, aldus Steven Renders. “Wij hebben een ruime stock en onderhouden goede relaties met verschillende leveranciers. Dit maakt dat we het afgelopen jaar geen enkel order gemist hebben. Meer nog. We hebben zelfs enkele orders overgenomen van collega’s die zonder papier waren gevallen.”

Naast een sputterende papiertoevoer kregen de bedrijven afgelopen jaar een ware kostentsunami over zich heen. “De kosten voor de productie van papier zijn afgelopen jaar fors gestegen. Daarbij komt dat ook de prijs voor oud papier danig is opgelopen. Dit maakt dat we af te rekenen kregen met een verdubbeling, of zelfs meer, van papierprijzen. Daarbij komt dat ook onze eigen energie- en transportkosten sterk zijn gestegen en dat de loonkostenhandicap tegenover de ons omringende landen, alleen maar is toegenomen. Tel alles op en je komt uit bij een significante stijging van de kostprijs.”

 

 

Roularta Printing doet er alles aan om de impact van de sterk gestegen kostprijs voor de klant en de uiteindelijke lezer zo beperkt mogelijk te houden. “We zetten volop in op energie verbeterende initiatieven. Gelukkig zijn we hier al lang mee aan de slag en werpen die investeringen nu al hun vruchten af. Daarnaast zetten we volop in op communicatie met de klant. Wat kunnen we doen om de kostprijs te reduceren? Een lager grammage, een hogere opdikking, andere witheid… Bedoeling is om de ervaring voor de lezer te behouden, maar de productiekost waar mogelijk in te perken.”

Op de planning
Roularta Printing blijft, ondanks een opdoemende recessie, ook in 2023 verder investeren. “We voorzien een significante investering in drie energie-efficiënte droogovens. De huidige installaties kunnen weliswaar nog ruim 10 jaar mee, maar we kiezen ervoor om de ovens nog dit jaar te vervangen door meer energiezuinige installaties wat ons een besparing van ruim 50% op het gasverbruik moet opleveren. Verder komen er nieuwe adresprinters. Dat lijkt misschien minder belangrijk, maar hierdoor zijn we in staat een belangrijke besparing te realiseren op het gebruik van solventen. We zetten ook voortdurend in op automatisering. Het transport van paletten wordt verder geautomatiseerd en we investeren in een totaal nieuw supply chain managementsysteem om alle processen te stroomlijnen. De nieuwe software stelt ons in staat sneller offertes uit te sturen, vlotter te communiceren met klanten en aangeleverde bestanden automatisch door te lichten en goed te keuren.”

Eerder investeerde Roularta Printing al in een tweede paperwrap installatie. “De paperwrap werkt echt goed. Twee van onze vier omwikkelinstallaties zijn nu omgezet naar papier voor het verpakken van drukwerk. We merken dat meer en meer klanten kiezen voor de paperwrap als alternatief voor de milieubelastende folie.” In de afwerking werd een eerste cobot geïnstalleerd. “De cobot, een meewerkende robot is dat, neemt heel wat zware en repetitieve taken voor zijn rekening.”

Markante trends & interessante ontwikkelingen
Een trend die zich het afgelopen jaar verder doorzette, is het toegenomen belang van duurzame productie. “We merken dat de duurzaamheidsgraad van productie steeds vaker opduikt tussen de criteria voor toewijzing van tenders. Roularta Printing is in staat om zelf, op een gecertificeerde manier, de CO2-uitstoot van een specifiek drukwerk te berekenen. Wij kunnen onze klanten, tegen een al bij al beperkte meerprijs, CO2-neutraal drukwerk aan bieden en dat blijkt een doorslaggevend voordeel.”

 

 

Opvallend is ook dat klanten op zoek zijn naar zekerheid en bereid zijn om engagementen aan te gaan voor een langere termijn. “Het feit dat Roularta Printing deel uitmaakt van de overkoepelende Roularta Media Groep en een belangrijk deel van de omzet intern realiseert, is een garantie voor bedrijfszekerheid op langere termijn. Roularta Printing zal er binnen 20 of 30 jaar nog altijd zijn.”

Een andere opmerkelijke evolutie is de verdere standaardisatie van drukwerkorders met een beperktere variatie in papierkwaliteit en -formaten als gevolg. “Dit stelt ons in staat om orders maximaal te optimaliseren waardoor de we de productiekost kunnen drukken.” Nog een opkomend succesnummer: rechtstreeks adresseren op de cover. “Deze techniek stelt je in staat om te verzenden zonder folie wat opnieuw een manier is om de kostprijs van je drukwerk te reduceren”.

Voluit voor print
In 2023 wil Roularta Printing zich verder profileren als een betrouwbare partner. “Voordien werd Roularta Printing nog te veel exclusief gelieerd aan de uitgeverij. Vandaag zijn we een potentiële partner voor tal van uitgeverijen en bedrijven uit zeer uiteenlopende sectoren.”
Afsluiten doet Steven Renders met een geruststellende boodschap. “Ga in overleg met ons. Je zal zien dat er heel wat mogelijkheden en oplossingen zijn om de productie van uw drukwerk haalbaar en betaalbaar te houden.”

Vragen? Neem contact op
schrijver foto
STEVEN RENDERS
Algemeen Directeur Roularta Printing

Steven’s doorzicht en ervaring maken hem de ideale man om, samen met zijn team, aan de verdere uitbouw van de grootste offsetdrukkerij van België te werken. Steven is een zeer gedreven man met veel ervaring in de machine-industrie. Steven behaalde zijn masterdiploma In de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Gent en werkt sinds 2020 bij Roularta Printing.

Deze site is geregistreerd op wpml.org als ontwikkelingssite.